La Guia MACMA – Gener 2025
Amb el nou any estrenem una nova sèrie de portades a la GUIA MACMA
Encetem any i com ja és costum des de fa uns anys encetem sèrie nova de portades.
Aquest 2025 el dedicarem als oficis perduts o en vies de desaparició per reivindicar-los i fer valdre com a part fonamental del nostre patrimoni immaterial. Les portades seran il·lustrades per una sèrie de dibuixos del Museu Etnogràfic Valencià.
Iniciem doncs aquesta sèrie anual amb l’ofici del nevater i les neveres de gel ocupen la portada mensual. Però quin és l’origen de les neveres i d’aquest ofici tan curiós? A tot l’hemisferi nord i des del segle XVI fins a mitjan segle XIX es va donar el que s’anomena la PEG (Petita Edat del Gel o Petita Edat Glacial) i que va donar com a conseqüència unes nevades i gelades històriques de les quals es conserven molts documents. Les neveres començaren a aparéixer distribuïdes arreu del territori i pel que a nosaltres respecta, amb especial rellevància a tota la zona de les comarques centrals.
Els nevaters treballaven a torns per evitar congelacions dins les neveres premsant a capes el gel amb l’ajut de pilons de fusta i separant aquestes capes amb altres de palla (principalment d’arròs), quan les neveres estaven plenes es tapaven i es disposava un vigilant nit i dia per evitar robatoris. El gel s’usava de forma terapèutica-sanitària i també en conservació d’aliments, així com per fer gelats, com es pot observar en la il·lustració amb diferents objectes associats al gel com són la geladora i la nevera.
Molta gent pensarà que les neveres o caves de gel es concentren sols a la zona al voltant de la Serra de Mariola, però res més lluny de la realitat, a l’interior de la Marina també en tenim moltes, com són els casos de les dues neveres a la Vall de Gallinera, una a la serra de l’Almirall i l’altra de camí al cim de la Safor, dues més a la Vall d’Alcalà (la nevera de dalt i la nevera de baix), una altra al Carrascar de Parcent, una a Bèrnia, les de la Serrella a tocar de Castell de Castells, o una altra molt menys coneguda que es troba a la fita de terme entre la Vall d’Ebo i la Vall de Laguar, a la Penya Blanca. Curiositats del nostre passat que molta gent desconeix…
I així vos deixem amb la nostra guia d’aquest nou any, tot esperant que en aquest exercici seguiu fent comarca amb nosaltres i descobrint junts el nostre passat i el nostre present.
Bones festes i millor any 2025!
L’equip de la MACMA
#Al gener tanca la porta i encén el braserç