La Guia MACMA Febrer 2025
Amb febrer arriba una nova portada dedicada a la calç
Continuem amb la nostra sèrie d’oficis i aquest mes el dediquem a la calç. Un procés de cocció pel que les pedres calcàries de les nostres muntanyes es transformaven en calç que s’usava tant per emblanquinar les parets com per a la mateixa construcció actuant com si es tractara de ciment. Un element de construcció usat des de fa 3.000 anys i que pràcticament havia desaparegut, fins que fa uns anys s’ha fet valdre la seua sostenibilitat, propietats i sobretot la reducció a 0 de productes químics altament tòxics i contaminants.
El procés es feia a través de forns, normalment localitzats en zones bones d’on extraure la pedra necessària per a la seua transformació. El calciner era l’encarregat de carregar el forn amb pedres cuidadament col·locades com si d’un mur de pedra en sec es tractara, una vegada ple es tapava la part superior amb una cúpula també feta de pedra i coberta amb cascall o «ripio» (pedres menudes sobrants). Finalment, se li botava foc al forn per baix alimentant-lo gradualment, una feina que calia de vigilància nocturna i diürna fins al final de la cocció. En finalitzar aquest el resultat era el que s’anomena la calç viva, que s’apaga amb aigua per aconseguir la calç morta.
Arreu dels nostres pobles solen haver-hi més d’un forn de calç que moltes vegades passen desapercebuts a la vora d’un camí, d’una senda o enmig d’una pinada, alguns està prop de castells i foren construïts per a tal fi, d’altres estan en finques privades de les famílies que s’hi dedicaven a l’ofici, els detectareu per ser com pous grans i oberts per la seua part davantera, altres conserven la boca del foc a la seua part inferior. Estigueu atentes i atents quan passegeu pels vostres termes i de segur en descobrireu algun.
I així vos deixem amb la guia d’aquest mes i esperant que continueu, com sempre, fent comarca amb nosaltres.
L’equip de la MACMA
#Pel mes de febrer, treu la flor l’ametller.